Onko paritanssimista tarpeellista opettaa?

 

Pohdiskelen tässä blogikirjoituksessa aihetta, joka voi tuntua hassulta, koska olen yli 30 vuoden ajan ansainnut elantoni opettamalla paritanssimista ja sen opettamista. Mutta, ajatusten tuulettaminen välillä tekee varmaan meille kaikille ihan hyvää ja ehkä tuo mukanaan muutoksia joihinkin asioihin tai sitten ei.

Mieheni Lasse soittaa Finlanders –nimisessä tanssiorkesterissa ja tapanani on aika-ajoin käydä ”muusamatkoilla”  keikoilla kuuntelemassa soittoa, katsomassa ihmisten tanssimista ja välillä itsekin tanssimassa (valitettavan harvoin tosin nykyään).

Finlanders on yksi niistä bändeistä, joiden repertuaari toimii jäsenten pitkän kokemuksen ja vankan ammattitaidon ansiosta sekä aktiivitanssinharrastajien kohdalla että ihan tavallisten hupipaikoilla kävijöiden kohdalla —illan ohjelmisto muokataan joka kerta omanlaisekseen tanssilattialla olevan porukan mukaan.

Olin alkuviikosta mukana kahden päivän laivakeikka-rupeamalla, tarkoituksenani oli (toteutuikin kyllä) kirjoittaa yamk-opintoihin liittyvää opinnäytetyötä, jossa pureudun tulevan Länsi-Suomen opiston paritanssilinjan opetussuunnitelman tuottamiseen. Olen tietoisesti lähtenyt kyseenalaistamaan asioita myös opetussuunnitelmaa takaraivossa muhittaessani, koska haluan pystyä rakentamaan koulutuksesta jotain sellaista, jota ei vielä ole ollut tarjolla. Ehkä tämäkin takaraivotyö vaikutti siihen, miten katselin tanssilattialla tapahtuvia asioita muusa-matkallani.

Laivalla oleva tanssiyleisön rakenne ei heitä kauas perinteisen huvipaikan yleisörakenteesta —sellaisen, jota tanssiaktiivit eivät ole vallanneet. No, keski-ikä on ehkä astetta korkeampi, mutta tanssin näkökulmasta mukaan mahtuu monenlaisia lattiankuluttajaa. Seuraavat kuvaukset on kirjoitettu rakkaudella:

  • Mukana on paljon pariskuntia, jotka tanssivat koko illan kumppaninsa kanssa kauan sitten hankitulla perustanssitaidolla, sulautuen joukkoon aika huomaamattomina mutta mukavalla tavalla yhteisen näköistä tanssia tanssien.
  • On myös niitä, jotka pitävät hauskaa ja pyrkivät tutustumaan ihmisiin tanssimalla tai itseasiassa kävelemällä ja heilumalla omalla tavallaan useamman parin kanssa illan aikana.
  • Kursseilla käyneitäkin mahtuu mukaan, lattialla näkyy paljon kädenalimeininkiä ja cha chaata tanssitaan myös tauolla, vaikka biisi ei pätkän vertaa muistuta lajia.
  • Lattialla näkyy parien lisäksi myös pieniä ryhmiä tai yksittäisiä tanssijoita, jotka ryntäävät sinne jammailemaan tutun biisin käynnistyessä.
  • Mukaan mahtuu aina myös pari tai viejä, joka tanssii humpalla tai vaihtoaskeleella kaikki biisit väärään tahtiin eli täysin omassa tasaisessa tempossaan.
  • Lavan edessä on perinteisesti muutamia faneja, jotka laulavat kaikki biisit mukana.

Tanssinopettajalle olisi siis paljon töitä tämän porukan tanssitaidon ja –etiketin parantamiseksi. Miksi sitten pohdin pitääkö paritanssimista opettaa? Siksi, että yleiskuva jokaisesta laivalla näkemästäni setistä oli riemullinen. Ihmiset tanssivat niin kuin tanssivat, mutta jokainen lattialla olija nautti täysin siemauksin hyvän musiikin ja tanssihetken tunnelman luomasta kokonaisuudesta.  Eikö tässä kuitenkin olla tanssi-illan ja sitä myötä paritanssin ytimessä?

Kun katson pariskuntaa, joka tanssii viehättävällä tavalla vaihtoaskeleella biisin toisensa perään, mietin mihin ihmeeseen he tarvitsisivat vaikkapa erilaisia joustoja tai fraasiin tanssimisen elementtejä. He käyvät viettämässä vapaa-aikaa tanssipaikalla nauttien toistensa läheisyydestä ja yhteisestä tanssista juuri sellaisena kuin se heillä on olemassa.  Myös kurssitettujen tanssia katsoessa jäin miettimään, mitä lisää he saisivat hauskanpitoonsa jos cha cha tulisikin tanssittua ”oikeaan rytmiin” tai jos painonasettumista tai jalkojen napakkuutta olisi harjoiteltu enemmän —voi olla, että tanssiminen ei olisi heille enää niin hauskaa, ainakaan ennen kuin asiat automatisoituvat.

Ainoa, sinänsä mielenkiintoinen poikkeus tanssin nautinnon näkymisestä lattialla oli tämän havaintoreissun aikana kaksi nopeaa beati-biisiä, joiden aikana lattialla jostain syystä yhtäkkiä olivat vain ne parit, jotka kokivat jollakin tavalla osaavansa bugg-nimistä tanssilajia —tämä johtopäätös siitä, että etenkin ensimmäisen biisin aikana lattialla ei näkynyt mitään muuta kuin buggin erilaisia versioita. Muiden kappaleiden aikana täpötäysi tanssilattia oli nyt puolillaan, pareja oli n. 15-20, joista vain yhden tanssi miellytti minun silmääni. Suurin osa pareista oli niin alussa tämän tanssilajin kanssa, että yhteinen tanssi ei kertakaikkiaan luonannut, mukana oli myös rajua repimistä ja naisen yltiöpäistä pyörittämistä…ei siis ihme, että tanssimisen riemu näytti yhtäkkiä häviävän suorittamisen alle.

Onneksi kuitenkin on niin, että tanssikursseille hakeutuvat ihmiset, ainakin useimmat heistä, tulevat hakemaan kursseilta jotain uutta oppia, kuka enemmän kuka vähemmän. Kurssitilanteessa me tanssinopettajat siis olemme varsin oikeutettuja ja myös velvollisia opettamaan paritanssimista ihan kaikkine mausteineen ja kurssitilanteessa voimme mielestäni myös hoksauttaa oppilaille, että uusien asioiden oppiminen vaatii epämukavuusalueella olemista, halutunlaisia toistoja ja treeniä treeniä treeniä. Aiemmin tekstissä mainitsin taidon automatisoitumisesta ja kyllähän kaikki pidempään tanssia treenanneet tietävät, että kun asiat ovat kehossa automaation tasolla olemassa, voi sosiaalisessa tilanteessa antaa palaa ja keskittyä nauttimaan tekemisestään.

Kehottaisin jokaista opettajaa ja ohjaajaa ja myös aktiivitanssijaa kuitenkin palauttamaan jollakin tavalla mieleensä sen, minkä eteen itse jouduin tällä muusareissulla tanssilattiaa katsellessani. Annetaan jokaisen tanssijan tehdä asioita tyylillään ja omalla tavallaan, ei tuomita ja ihmetellä osaamattomuutta eikä parjata sitä että ei ole tilaa tai toiset on edessä tai seistä töröttävät tanssijoiden tukkona. Sosiaalinen tanssitilanne on meitä kaikkia varten!

Näyttökuva 2018-3-12 kello 17.14.19.png

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s