Tulethan vuodeksi tanssimaan, tanssimaan, tanssimaan –TULEN!

 

Näyttökuva 2018-4-26 kello 12.36.18

Kylläpäs vain on hienoa päästä vaikuttamaan Suomen tanssialan koulutuskentän asioihin ja huomata, että asioille on kysyntää ja tanssijat innostuvat ja ihastuvat uudenlaisista jutuista. Jos et vielä tiedä mistä on kysymys, kurkkaapas:

Länsi-Suomen opistolla Huittisissa starttaa 27.8.2018 uuden uutukainen paritanssilinja, joka ei varsinaisesti tee sinusta valmista—ei valmista tanssijaa, ei tanssinohjaajaa, ei tanssinopettajaa —mutta, joka antaa NIIN PALJON mietittävää liittyen omaan tanssijuuteen tai opettajuuteen jos sellaista on ollut olemassa ennen LSO-vuotta (=Länsi-Suomen opisto vuosi).  Itse en epäröisi hetkeäkään mukaan lähtemistä, jos olisin nuorempi tai muuten haluaisin viettää vuoden rakkaan harrastuksen parissa —tällä iällä ja kokemuksella minulla onneksi on mahdollisuus olla mukana linjan suunnittelijana ja vastuuopettajana ja ihan satavarmasti aion olla mukana myös upeiden vierailijoiden tunneilla itsekin oppimassa.

Tuleva vuosi on pyritty rakentamaan vastaamaan mahdollisimman hyvin paritanssikentän odotuksiin ja tarpeisiin, toki ottaen huomioon myös kouluttajien kentällä havaitsemat tarpeet ja haasteet. Opetusta on viikottain maanantaista torstaihin, perjantaisin pidetään opinnoista vapaata. Muutamana viikonloppuna on myös mahdollisuus tehdä opintoja, näihin osallistumisesta päätetään yhdessä opiskelijoiden kanssa.

Paritanssiopinnot

Paritanssilinjalle hakeutuvat kaipaavat luonnollisesti ensisijaisesti eri paritanssilajien oppia ja vuosi tuokin mukanaan paljon paritanssin saloihin syventymistä, sekä tanssiteknisestä että tunnepohjaisesta näkökulmasta. Se tuo mukanaan myös paljon tanssilajien perusteisiin ja lajien kuviomateriaaliin ja sen variaatioihin paneutumista sekä tässä ajassa suosittujen trendilajien omaksumista. Tärkeimmässä roolissa ovat lavoilla yleisimmin tanssittavat ja jollakin tasolla vakioidut lajit: valssi, hidas valssi, foksi, hidas (lava)foksi, tango, humppa (vakiotanssin omaiset lajit), cha cha, rumba / rumba-bolero, samba (latinalaistanssien omaiset lajit) , fusku, jive ja bugg (swingtanssien omaiset lajit).

Näyttökuva 2018-4-26 kello 12.35.38Edellä mainittuihin lajeihin ja niiden variantteihin paneudutaan neljän ison osaamisalueen kautta: yleinen tanssitekniikka, parityöskentely, musiikkiin tanssiminen ja luovuus paritanssissa —nämä osa-alueet kulkevat punaisena lankana kaikilla paritanssitunneilla ja ovat näin oppimisen ytimessä.

”Peruslajien” lisäksi paritanssin osalta sivulajeina opiskellaan lukuvuonna 2018-19 west coast swingiä, salsaa, argentiinalaista tangoa sekä neljättä lajia, joka päätetään yhdessä opiskeljoiden kanssa. Paritanssin perusteiden opettamisen päävastuu on minulla ja tarpeen mukaan käytän opetuksessa mukana muita lähialueen opettajia ja sivulajien vierailijoita. Sivulajien opettajat ovat oman tanssigenrensä asiantuntijoita: Hanna Tuominen, Matias Löyttyniemi, Pasi / Maria Laurén. Melkoisen huikeaa oppia siis on tarjolla!

Muut opinnot

Mutta, eihän paritanssinharrastajan tai –ohjaajan /opettajan elämä ole pelkkää paritanssimista ja kovin harva tanssija kehittyykään tanssijana pelkästään paritanssimalla. LSO-vuoden aikana tullaan käyttämään paljon aikaa uusien asioiden parissa ja oleskellaan myös omalla epämukavuusalueella —tämän kun on todettu kehittävän monenlaisia ominaisuuksia.

Jokaisen tanssijan on hyvä tunnistaa ne luiset rakenteet ja lihakset, joiden avulla ihmiskeho toimii.  Näitä opiskellaan sekä teoriassa että tanssisalissa tutustuen samalla improvisaatioon anatomis-kinesiologisen näkökulman kautta….kuulostaa hienolta, mutta on luultavasti ihan järkeenkäypää hommaa! Personal Trainer –linjan kanssa yhteistyössä opiskellaan myös ravintoon liittyviä asioita ja opiskelijoilla on mahdollisuus saada myös oma kunto-ohjelma liittyen PT-linjan opintoihin. Paritanssilinjan maanantai-aamut aloittavat Niina Kastarin pitämät kehonhuoltotunnit, joissa käydään läpi Pilatesta ja muita kehonhuoltomenetelmiä sekä tutustutaan kehon linjauksiin ja liikkumiseen kehonhuollollisen baletin ja jazztanssin kautta.

Miten kehittäisin niitä taitoja, joiden avulla pystyn sukeltamaan yhä syvemmälle paritanssin sielukkuuteen? Olisikohan heittäytymisen taidosta ja improvisaatiokyvystä apua—no ihan varmasti on. Näitä opiskellaankin LSO-vuoden aikana perusteista lähtien ja jokainen opiskelija joutuu myös kohtaamaan itsensä julkisesti esiintyvänä tanssijana, meni syteen tai saveen :-).  Moka on lahja, se on tärkeä muistaa mutta itsensä ylittäminen on vielä suurempi juttu.  Luvassa on improvisaation perusteita, teatteri-ilmaisua, koreografia paritanssissa -opintoja. Näitä opettavat pääosin opiston omat opettajat, koreografian tekemistä ja dueton rakentamista tehdään yhdessä Marjukka Koivuniemen kanssa.

Suomalainen tanssikulttuuri on niin hieno ja upea juttu, että jokaisella itseään kunnioittavalla tanssijalla ja tanssinohjaajalla / -opettajalla tulisi olla jonkinlainen ymmärrys sen juurista ja kehittymisestä. Me kaikki yhdessä ylläpidämme ja kehitämme kulttuuria reaaliajassa, siksi on myös hyvä pohtia sitä minkälaiseksi haluaisimme paritanssikentän muotoutuvan tulevaisuudessa. Näitä asioita pohditaan tanssitieto –kokonaisuuden alla, lisäksi tämä kokonaisuus pitää sisällään tanssimusiikki –opintojakson, jossa tutustutaan sekä tanssimusiikin rytmiikkaan että kehityksen pääpiirteisiin Lasse Paasikon osaavassa opetuksessa —asioita tuodaan lisäksi käytäntöön eri opettajien tanssitunneilla.

Tanssin kentällä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, leirejä, konserttejä, näytöksiä, kilpailuja, joiden järjestämistehtäviin meistä jokainen on varmasti jollakin tavalla osallistunut tai tulee osallistumaan. Niinpä tapahtumatuottamisen perusteet on alue, josta on hyvä olla jonkinlainen ymmärrys. Tätä opiskellaan sekä teoriassa että järjestämällä käytännössä tanssikonsertti-ilta opistolle.

Valinnaisuuden mahdollisuuksiakin on

Mikäli tanssijana toimiminen innostaa, sitä voi halutessaan tehdä kevätlukukaudella enemmän olemalla mukana taidetanssilinjalle tehtävässä koko illan produktiossa (5 opintopistettä), jonka koreografina toimii Sari Palmgren. Mikäli opiskelija taas on kiinnostunut ohjaamisesta tai opettamisesta, vastaavan laajuisen kokonaisuuden voi opiskella tanssipedagogiikasta. Pedagogiikan opintojen tarkempi sisältö muotoutuu ryhmän mukaan —se voi olla yleistä tanssinopettamiseen liittyvää asiaa tai sitä voidaan suunnata vaikkapa kohti Suomen Tanssinopettajain liitto Stol ry:n taso 1 –tutkintoa.

Tällaiselta näyttää kokonaisuus tällä hetkellä. Nyt ollaan menossa siinä, että opetussuunnitelman yksityiskohdat tarkentuvat, yhteiset opinnot taidetanssilinjan kanssa on jo merkitty lukujärjestykseen, vierailijoiden kanssa sovitaan päiviä ja lukkari täyttyy viikko viikolta.

Onko sinulla mahdollisuus järjestää itsellesi upea LSO-vuosi? Olet tervetullut mukaan, mikäli sinulla on halu kehittyä paritanssijana ja mahdollisuus osallistua viikottaiseen opetukseen. Välivuotta pitävät abiturientit, tanssinopettajan uraa suunnittelevat tanssinharrastajat, vuorotteluvapaata pitävät tanssinharrastajat tai ohjajaat /opettajat, eläkkeelle jääneet tanssiaktiivit…..olette kaikki yhtälailla tervetulleita mukaan upeaan joukkoon! Lisätietoa hinnoista ja opintotuki- ym. asioista löydät Länsi-Suomen opiston nettisivuilta. 

Tämä on mahdollisuus, jota ei kannata jättää käyttämättä!

Näyttökuva 2018-4-26 kello 12.34.01

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s