MITÄ IHMETTÄ? —tanssikursseja netissä… MIKSI IHMEESSÄ?

online logo

MITÄ IHMETTÄ?

TanssinTahti avaa Online-tanssikoulun eli tulemme tarjoamaan tanssikursseja verkossa ja itselläni on kaiken aikaa aistit auki sen suhteen, miten erilaisia digitaalisuuden mahdollisuuksia pystyisi hyödyntämään tanssin kentällä. Kurssit tulevat löytymään osoitteesta http://www.tanssintahtionline.fi

Miksi ihmeessä, eikö tanssimisen opettelussa kuitenkin ole nimenomaan kysymys henkilökohtaisesta vuorovaikutuksesta sekä tanssi- että opetustilanteessa? Eikö ns. perustyössä ole riittävästi haasteita ja kehitettävää, miksi ihmeessä lähteä kokeilemaan jotain joka alkuun itsestäkin tuntui kyseenalaiselta ja hassulta.

Olen pohjimmiltani erittäin perinteinen tanssinopettaja ja saan ehdottomasti isoimpia kicksejä opettaessani ihan oikeita oppilaita ihan oikealla tanssisalilla ja välillä itsekin ihmettelen, miksi olen lähtenyt kehittämään online-tanssikoulua ja tutkimaan muita digitaalisia mahdollisuuksia. Asioita tutkiessa ja havainnoidessa olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että digitaalisessa maailmassa on paljon mahdollisuuksia, joita voi hyödyntää myös tanssinopetuksen kohdalla.

Vastauksena kysymyksiin siis lienee kokeilunhalu / kehittämisenhalu / uusien mahdollisuuksien etsiminen. Lisäksi sattuma, hyvät yhteistyökumppanit ja tiimityö edesauttoivat tämän prosessin käynnistymistä.

TAUSTAA ASIALLE
Jotain tämän tyyppistä on ollut mielessä jo vuosien ajan, tosin verkkokurssien painotus alkujaan oli tarkoitus suunnata opettamiseen liittyviin asioihin. Tein kaksi vuotta ylempiä ammattikorkeakouluopintoja Oulun ammattikorkeakoulussa kulttuurin ja luovan talouden koulutusohjelmassa ja tämän tutkinnon master-työnä tarkoituksenani oli suunnitella tanssinopettajille -ja ohjaajille verkko-oppimisalusta tukemaan esim. Suomen Tanssinopettajain liittoon valmistautuvien ihmisten opintoja. Opintojen aikana kuitenkin sain mahdollisuuden suunnitella uudenlaisen paritanssikoulutuksen Länsi-Suomen opistoon ja loppujen lopuksi tein opinnäytetyöni tähän liittyen.

Digitaalinen maailma kuitenkin kummitteli takaraivossa ja hakeuduin hetken mielijohteesta yrittäjille tarkoitetulle Rastorin järjestämälle kurssille, jossa opiskeltaisiin yrityksen some- ja digimaailmaan vuoden ajan —tämä osoittautui digipainotteiseksi yrittäjän ammattitutkinnoksi ja aktivoi uudestaan ajatuksen verkkokurssien toteuttamisesta.

Opinnoissa pitää miettiä oman yrityksen kehittämistä monesta eri näkökulmasta ja mitä enemmän puhuin ääneen online-koulun aloittamisesta sitä enemmän rupesin itse uskomaan ajatukseen. Käytin tuntitolkulla aikaa ja tutkin mitä digitaalisessa maailmassa on tarjolla tältä alalta. Sivustoja löytyi kyllä —moneen lähtöön ja monenlaisia. Harmittavaa oli huomata, että valitettavan monessa laatukriteerit eivät ole ilmeisesti olleet kovin korkealla tai sitten tekijöiden osaaminen ja ymmärrys asioista ei ole sillä tasolla, millä sen mielestäni pitäisi olla jos julkisia kursseja tarjotaan. Toki mukana on erinomaisen hyviäkin sivustoja, esim. Dax Hockin Rhythmjuice– sivusto, jonka avulla pääsee opiskelemaan swingtansseja tosi laadukkaassa verkkoympäristössä.

Olin yamk-opintojen aikana hakenut hankkeelle rahoitusta Ely-keskukselta, mutta siellä oltiin sitä mieltä että kyseessä on yrityksen normaalia toimintaa, joka ei kuulu kehittämisrahan piiriin. YAT-koulutuksessa jokaisen pitää hankkia itselleen mentor ja löysin ”mentorpankista” tutun miehen, Vesa Klingen, joka on yrittäjänä ollut mukana monessa ja tunnetaan siinä maailmassa arvostettuna myynnin ammattilaisena, lisäksi Vesa oli jo tutustunutkin kouluumme oppilaan näkökulmasta.

Koulutuksessa pääsin lisäksi verkostoitumaan Katrin kanssa, joka yrityksensä Klarian kautta toimii ulkopuolisena silmänä pk-yritysten liiketoiminnan kehittämisessä —nämä kaksi huikeaa tyyppiä vahvistivat uskoani asiaan ja ovat olleet konkreettisesti mukana miettimässä ja kehittämässä ideaa eteenpäin. Katrin neuvoilla saatiin kehitystyöhön myös rahoitusapua Business Finlandilta. Kehitystyö käynnistyi, on käynnissä ja pysyy käynnissä ja todennäköisesti jossain kohtaa tuo ihan alkuperäinen ajatus opettajien materiaalistakin toteutuu…itseasiassa se on jo työstämisen alla!

näyttökuva 2019-1-14 kello 16.21.25

 

KENELLE ONLINE -TANSSIKURSSIT ON TARKOITETTU?

KOHDERYHMÄ 1: SINULLE, JOKA HALUAISIT OPPIA TANSSIMAAN, MUTTA….

Aloitamme tarjoamalla kursseja ihmisille, joilla ei ole kokemusta paritanssista. Me tanssin kanssa tekemisissä olevat tiedämme, minkälaiseen koukkuun asiassa voi jäädä, mutta ympärillämme on paljon ihmisiä, joilla ei ole tanssista minkäänlaista käsitystä ja vaikka asia jollakin tasolla kiinnostaisikin, heillä voi olla monenlaisia syitä siihen että eivät hakeudu esim. oman paikkakuntansa tanssiseuran tai -koulun kurssille. Pyrimme siis erilaisten verkostojen kautta löytämään ihmisiä, joille:

  • Arkielämä asettaa haasteita kursseilla käymiselle. Ajat ovat hankalia, matka on hankala tai asiassa on jokin muu käytännön este. Online-tanssikurssin avulla paritanssin perusteisiin pääsee tutustumaan kotona kaikessa rauhassa vaikka keskellä yötä ja mahdollisen innostuksen herättyä motivaatio järjestää aikaa varsinaiselle live-kurssille on ehkä astetta suurempi.
  • Rohkeus ei riitä livekurssitilanteen kohtaamiseen. Elämässä on kenties sattunut asioita, jotka ovat syöneet itsetuntoa, perusluonne on varovainen ja empivä tai jokin tietty asia tanssikurssitoiminnassa pelottaa. Jos en osaakaan ja muut naureskelevat kömpelyydelleni? Entä jos poljen koko ajan parini varpaita? Minua arveluttaa kohdata vieras ihminen fyysisesti lähellä….syyt voivat olla moninaisia ja online -tanssikurssin avulla tanssiin ja siihen liittyviin asioihin pääsee tutustumaan omassa rauhassa ihan yksin. Eihän siinä optimaalisesti opi varsinaista tanssitaitoa, mutta se antaa kuitenkin kiinnekohtia, jotka kenties jatkossa helpottavat livekurssille lähtemistä.
  • Minä haluaisin, mutta kumppani empii tanssikurssille lähtemistä. Tanssiminen voisi olla ihana yhteinen harrastus, mutta se, että pariskunnan molemmat osa puolet ovat siitä yhtä kiinnostuneita voi olla esteenä livekurssille lähtemiseen. Online-tanssikurssin kautta asiaan voidaan tutustua yhdessä kotona ja tehdä kenties sen jälkeen yhteinen päätös asiasta.
  • Muitakin syitä varmaan löytyy kun asiaa miettii ”uusien ihmisten” näkökulmasta —keksitkö sinä jotain?

 

KOHDERYHMÄ 2: SINULLE, JOLLA ON JO KOKEMUSTA PARITANSSISTA JA KAIPAAT ASIOIDEN SYVENTÄMISTÄ

Jo tulevan kevään aikana tullaan lisäämään kurssivalikoimaan materiaalia paritanssia jo pidempään harrastaneille —niille, jotka haluavat monipuolistaa ja syventää osaamistaan tutuissa tanssilajeissa. Perusaskeleet, -kuviot ja perusliikkumistapa on jo hallinnassa, mutta olisi kiva saada tanssimiseen lisää laatua erilaisten tanssillisten, parityöskentelyyn tai musiikkiin tanssimiseen liittyvien harjoitteiden avulla. Ajatuksena on koota erilaisia harjoitepankkeja lajien ja/tai teemojen ympärille.

Tavoitteenamme on luoda näille kahdelle kohderyhmälle online-koulusta yhteisö, jossa on mahdollisuus tavata muita kurssilaisia ja opettajia Facebookin yhteisöllisissä ryhmissä jo kurssin ostamisen harkintavaiheessa. Digitaalisessa yhteisössä käydään keskustelua tanssiin liittyvistä asioista, pohditaan yhdessä oppimiseen liittyviä asioita, jaetaan kokemuksia sekä saadaan vertaistukea ja neuvoja myös opettajilta. Opettajat ohjaavat oppilaita myös sopiville live-tanssikursseille omalla paikkakunnalta eli verkostoitumista on tarkoitus tehdä kovastikin sekä tanssikoulujen että -seurojen kanssa —online-kurssien ei missään nimessä ole tarkoitus korvata oikeaa ja aitoa livekurssia, pikemminkin toimia keinona löytää itselle sopiva kurssi.

Lisäksi voidaan porukalla sopia vaikkapa yhteisestä tanssilavakokeilusta, teemapäivästä tietyn tanssilajin tiimoilta, vierailusta jollain tanssileirillä jne. jne. Digitaalisen yhteisön kautta tullaan kenties pikkuhiljaa ihan oikeasti kavereiksi ja jaetaan yhteisiä kokemuksia myös ihan oikeassa elämässä.

 

KOHDERYHMÄ 3: SINULLE, JOKA OPETAT TAI HALUAISIT OPETTAA PARITANSSIA

Tämä oli tosiaan ihan alkuperäinen ajatus ja ikään kuin vahingossa elämä toi eteen mahdollisuuden uuteen Hulluna Humppaa -projektiin kun ihan vain pohdittiin kahden huikean tyypin, Elisan ja Maijun kanssa nuorten koukuttamista paritanssiin. Tämä pohdintahetki synnytti ajatuksen käynnistää uudestaan vastaava hanke, jossa tanssikoulu sai olla mukana vuonna 2015. Tuolloin Joutsentenreitti ry myönsi 30 000 euron avustuksen Suomen Tanssinopettajain liitto ry:n hallinnoimalle hankkeelle, jonka myötä vuosien 2015-16 aikana tanssitettiin kaikki yläkoulut ja toisen asteen oppilaitokset Huittisissa, Punkalaitumella ja Sastamalassa. Tanssikoulumme opettaja Elisa Ahonen toimi tässä hankkeessa pääopena ja kokonaisuudesta jäi niin hyvä mieli, että halusimme palata tähän uudestaan. Maiju innostui asiasta ja hänellä on paitsi vankka kokemus paritanssimaailmasta myös paljon osaamista viestinnän ja markkinoinnin alalta, joten meistä muodostui melkoisen tehokas tiimi ja nyt on jo kuvattuna materiaalia kahteen nuorille sopivaan tanssiin, editoinnit on käynnissä ja sähköinen opettajien opas muhii takaraivossa ja odottaa syntymistään. Kirjoittelen lisää tästä projektista myöhemmin.

Kuvissa tunnelmia Hulluna Humppaa Online- kuvauspäivästä. Meillä oli liveoppilaina kuusi upeaa Huittisten Pellonpuiston koulun ysiluokkalaista —ihan huikeita tyyppejä nämäkin!


Tämän kolmannen kohderyhmän mukaan ottaminen tuli siis ajankohtaiseksi aiemmin kuin alun perin oli tarkoitus, eikä haittaa yhtään! Muutakin materiaalia tanssin opetukseen liittyen on suunnitteilla ja sitä ruvetaan työstämään heti kun resurssit antavat myöten.

Huomaatte varmaan, että olen aikaslailla innoissani tästä kokonaisuudesta… Nettisivut aukeavat minä päivänä tahansa, sen jälkeen otetaan käyttöön yrittäjäkurssilla saatuja oppeja markkinoinnista ja jatkotuotteistamisesta —tavoitteena on oikeasti pystyä luomaan laadukas online-tanssikoulu, jonka avulla paritanssia saadaan levitettyä ja ihmisiä innostettua hankkimaan lisää osaamista sen parissa.

 

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s